сряда, 18 май 2011 г.

Пица от кайма



Продукти:
около 1 кг. кайма
1-2 глави лук
1 яйце
2-3 с.л. царевично брашно
подправки - чубрица, кимион, черен пипер
сол, вода (1/2 ч.ч.)
вътре може и кисели краставички, гъби, морков, чушка - на кубчета

За отгоре:

домати
чушка
маслини, кисели краставички
настърган кашкавал

Правите тестото от каймата с нарязания/настърган лук, яйцето, царев. брашно, сол, подправки и малко вода. Омесва се хубаво и се оставя за около 20 минути да се хомогенизират вкусовете в хладилника. После се разстила в намазнена тавичка или на пекарска хартия. Слага се да се пече за около 30 минути.
Изважда се и се гарнира отгоре с резанчета домати, маслини, краставички и др. Леко се запича за още 10 минути. Отгоре се добавя настъргания кашкавал. Допича се до зачервяване.


Тиквички с елда/ориз



Продукти:
3-4 млади тиквички
2 моркова
1 червена чушка
пресен/стар лук и чесън
1 ч.ч. елда/ориз
копър
сол, олио

Тиквичките се измиват, обелват и нарязват на кубчета. Лука, чесъна и моркова се измиват и нарязват. Зеленчуците се задушават в олио за 2-3 минути, добавя се 1 -2 ч.ч. вода и къкрят на слабо за 15 минути. Добавя се измитата елда/ориз, разбърква се и се налива още 1 ч.ч. вода. Вари се до омекване на тиквичките или се пресипва в тава и се пече на средна фурна. Малко преди готовност се поставя и копъра.

Пролетни рулца/банички с оризови кори



Продукти:
1/2 пакет оризови кори
1-2 моркова
зеле/салата Айсберг
тиквичка/краставица
пресен/стар лук
червена чушка
гъби, соеви кълнове и др. зеленчуци
сол, подправки (кориандър, босилек или др.)
жълтък или размито нишесте
по желание соев сос Тамари (без глутен)
може и наситнено месо (предварително задушено) - пилешко или свинско

Оризовите кори се потопяват за 1-2 секунди в леко топла вода, за да омекнат. Разстила се кората и се слага от плънката от нарязани на тънки лентички зеленчуци (или с белачка). Диаметъра на плънката да е най-много 1-2 см. Зеленчуците могат да бъдат леко задушени или сурови. Леко се посоляват. Слагат се в средата на кората и се оформя пакетче, като се завива кората от двата края, за да не изпада плънката, а в средата се завива стегнато рулце. Крайчето се топва в жълтък/нишесте и се залепва, за да не се отваря.
Пържат се в сгорещено олио до зачервяване. Или се пекат в намазана с олио тава, като се намазват от всички страни с олио.


вторник, 17 май 2011 г.

Вита баница с оризови кори



Продукти:
1/2 пакет оризови кори
2 яйца
150 гр. сирене
масло
олио за намазване
Дозата е за малка тавичка.

Приготвя се плънка от разбитите яйца и натрошено сирене.
Корите се потапят за малко в леко топла вода, само да се намокрят и омекнат леко.
Разстилат се и се намазват с плънката по цялата ширина или плънка в средата на редичка. Навиват се на рулце и се слагат в намазаната с олио тава. Кората се обръща, за да се намаже леко и от двете страни. Кората се поставя на охлюв във средата, а следващите кори се завиват около нея. Намазва се отгоре с малко масло.
Пече се около 30 минути на 170 градуса, средно положение на фурната. Може да се сложи 1 купичка с вода във фурната след 15 минути, за да не става много суха.
Оризовите кори не поемат много мазнина, затова не прекалявайте с нея.
По желание готовите с плънка рулца могат да се изпържат в тиган до зачервяване.

В плънката може да се добави праз лук, пресен лук, лапад..., но малко количество. Това количество на снимката е от 6 кори - за 2-3 хапвания на детенце.

понеделник, 9 май 2011 г.

Майонеза от орехи



Продукти:

1 ч.ч. начупени, накиснати за 2 часа орехи
1 лимон - сока
сол
чесън - 2-3 скилидки
зелени подправки - копър, босилек, магданоз...
Пасират се орехите с 2-3 с.л. вода, слага се сока от лимона, сол на вкус. Блендира се отново, добавя се по желание чесън и подправките и се пасира отново до гладко.

Торта Калинка



За блата:

8 яйца
240гр.захар
240гр. безглутенова смес
За сиропа:
200 гр захар
400 мл вода
2-3 капки ванилия
За крема:
1 Пудинг Ванилия на Д-р Йоткер
500 мл пр.мляко
150 гр захар
500 гр сметана Хопла
200 гр захар
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарата на сняг.
Прибавяме брашното, внимателно разбъркваме.
Печем на 180 градуса в намаслена и набрашнена форма,
в предварително загрята фурна.
Сваряваме сироп от захар и вода.
Добавяме ванилията.
Сваряваме млякото, прибавяме пудинга със захарта.
Разрязваме блата, сиропираме долната част, намазваме с крема,
Поставяме другата част на блата отгоре. Отново сиропираме.
Разбиваме охладената сметана със захарта. Оформяме тортата със сметаната и украсяваме по желание.
Автор - Галя Дочева

вторник, 3 май 2011 г.

Рулца от тиквички с извара



Продукти:

3-4 тиквички
марината от зехтин, чесън, сол и копър
250 гр. извара
3 с.л. кисело мляко

Намазват се нарязаните на дължина (филийки) тиквички с маринатата. Постояват около 1 час. Изпичат се на грил тиган или барбекю. Още топли се намазват с плънката от пасирана извара, кисело мляко, 1 с.л. олио, копър. Навиват се на рулца.