сряда, 13 април 2011 г.

Сочен цитрусов сладкиш (торта с мандарини)



Продукти:

4-6 клементини (2 портокала и 3 мандарини)
6 големи яйца
1 ч.л. есенция ванилия
1 ч.л. бакпулвер
250 гр. кристална захар
250 гр. бадемово брашно или смлени бадеми

Измийте много добре цитрусите (кората ще се яде!), сложете ги в тенджера, залейте ги със студена вода. Когато заврят, намалете огъня и ги оставете да къкрят около 2 часа. След това ги отцедете и ги оставете да изстинат напълно.
Разрежете ги на половини и внимателно махнете семките, ако има такива. Сложете ги в кухненския робот (с кората и всичко), добавете яйцата и разбийте много добре. Аз нямам голям кухненски робот, но ги мелих в блендера горе-долу по 1 цитрус с 1 яйце, въпросът е всичко да се смели добре. Добавете и ванилията.
Отделно смесете захарта с млените бадеми и бакпулвера, добавете към сместта с плодовете и яйцата и разбъркайте добре.
Излейте в намаслена откопчаваща се форма с диаметър 23 см. (аз ползвах 26 см., пак стана доста висок) и печете от 45 минути до 1 час в предварително загрята на 190º фурна. Можете да проверявате с клечка за зъби дали сладкишът е изпечен. Оставете напълно да изстине и чак тогава извадете от формата.
Добре е да може да го оставите някой и друг ден да отлежава, за да влязат в хармония различните вкусове. Аз го оставих 2 дни.
Бистра Здравкова

1 коментар:

  1. Реших да пробвам тази торта, тъй като съм голям фен на филма Тайният живот на Уолтър Мити, а там тя има главна роля :)

    Следвах тази и още една рецепта на английски, но нещо не ми се получи. Първо, нямам откопчаваща се форма и я пекох в обикновна тава, поради което стана доста ниска, но това си е моя проблем :) Тъй като посред август не можах да намеря мандарини, използвах два големи портокала само, около 420 грама.

    Използвах също готово купено бравно от бадеми, което беше доста тъмно на цвят, почти като кафява захар!! Предполагам заради него тортата стана доста тъмна отвън и отвътре, доста по-тъмната от тази на снимката тук. Понеже беше и тънка заради тавата, се изпече доста бързо, за около 30 минути, но вътре остана някак клисава.Не съм правил никога преди и не знам как трябва да изглежда, но очаквах нещо като морковена торта - плътна, но не такава клисава, все едно е недопечена.

    Бихте ли споделили марка бадемово бравшно, или ако знаете дали със ръчно смлени бадеми ще е по-светла на свят? Каква може да е причината за клисавост отвътре?

    Благодаря!

    ОтговорИзтриване