събота, 26 март 2011 г.

Торта със захарни фигурки













Продукти:

10 яйца
300 гр.захар
300 гр. безглутенова смес
За сиропа и крема:
500 гр. захар
500 гр вода
За крема:
500 гр краве масло ( 80%) на стайна температура
(оригинлната рецепта е само с маслен крем, но аз винаги слагам малиново или ягодово сладко заради хубавия аромат и вкус)
За глазурата:
200 гр. чист шоколад
(натурален или млечен без ядки и крем)
50-60 гр. олио
За фигурките за украса:
40 гр.вода
40 гр.кр.масло
85-90 гр. безглутенова смес
500 гр. пудра захар
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта на сняг , прибавя се безглутеновата смес и се обърква внимателно.
Пекат се две тънки кръгли платки (около 11/2 черпак всяка) на 160 градуса върху хартия за печене.
Останалата смес печем на правоъгълен или квадратен блат също на 160 градуса върху хартия.
Сваряваме сиропа. Отделяме 250 - 280гр. за масления крем. Останалия разреждаме с 50 - 80 гр. студена вода за сиропиране.
Разбиваме маслото и постепенно добавяме охладения до 30 градуса захарен сироп до побеляване на масления крем.
Отделяме една пета от него за украса.
Поставяме едната платка в поднос. Сиропираме: топъл сироп ( около 30 градуса) - студена платка. Намазваме с масления крем ( и сладко по желание). Сиропираме правоъгълния (квадратен) блат, мажем с крем (и сладко) и разрязваме на ленти около 4см.(визуално два пръста) всяка. Навиваме лентите като охлюв върху платката. Отново сиропираме хубаво. Мажем с крем (и сладко) и поставямев другата платка отгоре. Отново сиропираме ( тук сиропа е по-малко ,за да не се напука шоколадовата глазура) и оформяме цялата торта външно с масления крем. Слагаме в хладилник за около час, час и половина.
През това време приготвяме фигурките:
Водата и кравето масло се слагат да заврат, след което се поставя брашното, попарва се за няколко минути при непрекъснато бъркане докато се отдели хубаво от съда. Оставяме да изстине. Това количество е за 1/5 кг пудра захар. Зависи колко фигурки ви трябват. Аз ползвах половината от тестото и месих с 250 гр.пудра захар до получаването на меко тесто. Разделяме на няколко топчета ( аз деля на три) и оцветяваме със сладкарски бои по желание. Топчетата с тестото държим в найлонов плик , за да не съхнат .Вадим по малко и оформяме. Ако чувстваме засъхване с малко краве масло намасляваме ръцете и тестото и размесваме. Оформяме фигурките и оставяме да се втвърдят.
Разтопяваме на водна баня шоколада, добавяме олиото и хубаво бъркаме до получаването на еднородна смес. Оставяме да изстине до около 25 градуса и заливаме тортата. Оформяме. Прибираме отново в хладилник за стягане на шоколада.
Украсяваме по желание с отделения и оцветен с бои крем, и фигурките.
Автор - Галя Дочева

Няма коментари:

Публикуване на коментар