петък, 1 април 2011 г.

Козунак



Дозата за малка тавичка за кекс
Закваска: 1 с.л. суха мая се смесва с 1/2 ч.ч. топло пр. мляко, 1 ч.л. захар и малко безгл. брашно да шупне.
В 300 гр. безгл. брашно се прави кладенче и вътре се сипва шупналата мая, щипка сол, около 1 ч.ч. захар, 2 разбити яйца и 1/2 пакетче стопено масло (малко).
Разбърква се, добавя се 1 ванилия, настърг. лимонови корички (портокалови) и др. подправки по избор (аз сложих малко джинджифил и кардамон). Замесва се и се оставя да втася до увеличаване на обема двойно. По принцип се бие в масата, ама нали ще му излезнат всички шупли, но тук няма такива от глутена... Слагат му се орехи или стафиди по избор. Навива се на плитка или на топки или на руло. Намазва се с жълтък и се ръси със захар. Пече се в леко загрята фурна на 170 градуса, като не се отваря, около 45 минути.
На вид става по-скоро като кекс, но има вкуса на козунак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар