сряда, 30 март 2011 г.

Царевичен хляб/питка



Продукти:
1.5 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. безглутеново брашно
2-3 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
5 с.л. меко масло
8 с.л. олио или зехтин
1.5 ч.ч. мляко

Двата вида брашно се пресяват и към тях се добавят захарта, бакпулвера и солта. Разбърква се. Отделно се разбиват яйцата с вилица и също се добавят към брашното.
Замесва се бързо тесто, като по време на месенето се добавят млякото и мазнината.
Оформя се питка или се продълговато хлебче. Поставя се в тавичка или форма за кекс, добре намазана с мазнина и поръсена с брашно. Оставя се за около пет-десет минути да "отпочине".
Междувременно се загрява фурната. Пече се около 40 минути и се поднася топла.

3 коментара:

  1. Струва ми се, че млякото е в повече. Ползвам прясно мляко, тъй като не е упоменато какво точно трябва да е. В момента съм сложила 1 мерителна чаша и тестото ми е като кексово, ако сложа още половин вече за нищо няма да става. Ще го изпека като кекс и ще видим дали ще става за ядене :)
    Но за замесване и оформяне като хляб и дума не може да става.

    ОтговорИзтриване
  2. Кексчето се опече идеално и вкусът е чудесен! Изглежда като този на снимката :)

    ОтговорИзтриване