1 яйца (и 1 жълтък)
1/2 ч.ч прясно мляко
2 с.л. олио
1/4 ч.ч захар
щипка сол
около 2 ч.ч. безгл. брашно
1 с.л. суха мая
кора от лимон/портокал
сладко от ягоди, сливи или др. (да не е течно)
Прави се закваска от маята с малко топло прясно мляко и захар, да шупне.
Разбива се яйцето с прясното мляко и захарта до побеляване, добавя се олиото, кората от лимон. В брашното се слага закваската, щипката сол и се сипва при яйчената смес, разбърква се внимателно. Трябва да стане меко тесто. Прави се на топка и се оставя да втаса на топло около 30 минути. Разточва се на кръгла кора. Кората се разрязва по диагонал на 8-10 части, да станат триъгълници. В широкия край се слага сладко. Навива се и се маже отгоре с жълтък и се посипва с кристална захар. Втасва още 15 минути и се пече на 170 градуса, до зачервяване.
четвъртък, 7 април 2011 г.
Козуначени кифлички
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар