220 гр безглутеново брашно
1,5 с.л. суха мая (Йоткер)
80 гр меко масло
80 гр захар
60 мл прясно мляко
2 яйца
1с. л ром
ванилия, лимонена кора, щипка сол
стафиди, ром (по желание)
Дозата е за 12 мъфина. Накисват се стафидите в ром предварително.
Прави се закваска с маята и топлото мляко, заедно с малко захар - да шупне. В брашното се сипва закваската, разбитите яйца, маслото размекнато, захарта, ванилията, щипка сол, ром, лимонена кора. Омесва се рядко тесто и оставя да втаса до удвояване на обема (45 мин. на топло). Изсипват се стафидите и се разбъркват леко. Във всяка намаслена мъфинена формичка се слага на половина от тестото и отново втасва за около 15 мин. След което се пекат в нагорещена 180°C фурна, средна скара.
Ако се спестят 15-те мин. за втасване - козуначените мъфини се слагат във фурната и тогава тя се включва.
Аз лично не сложих стафиди, за да не стане глетаво и отгоре намазах с жълтък, после наръсих със захар, но малко преди изваждането. Прави се бързо, за да не спаднат.
По Нордина
четвъртък, 7 април 2011 г.
Козуначени мъфини
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар