Продукти:
3 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. сметана течна или заквасена
1 ванилия
Разбийте жълтъците със захарта до бяло. Изсипете млякото, сметаната, ванилията и загрейте, докато сместа заври. Махнете от огъня и прибавете жълтъчната смес до пълното смесване. Ако добавите какао - сладоледа става шоколадов. Може да го направите на половината. Бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти. След охлаждане сложете в машина за сладолед) или във фризера, като разбърквате сместа през 30 минути.
Може да се добави плодово пюре или сок от портокал, за да добие плодов вкус.
Имам едно питане, някои знае ли откакво се прави течната сметана? И другият ми въпрос е какъв вид ползвате?
ОтговорИзтриванеАз лично предпочитам заквасена сметана (ползвах на Бор-Чвор, че Данон не е подходящ за нашия проблем).
ОтговорИзтриванеЗа течната сметана - бива млечна (от краве мляко) и растителна, от растителни мазнини - палмово/кокосово масло и казейн, стабилизатори и подсладители. Факта, че растителната издържа без хладилник е доста притеснителен за мен.