четвъртък, 21 април 2011 г.

Сладолед Ванилия с яйца


Продукти:
3 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. сметана течна или заквасена
1 ванилия

Разбийте жълтъците със захарта до бяло. Изсипете млякото, сметаната, ванилията и загрейте, докато сместа заври. Махнете от огъня и прибавете жълтъчната смес до пълното смесване. Ако добавите какао - сладоледа става шоколадов. Може да го направите на половината. Бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти. След охлаждане сложете в машина за сладолед) или във фризера, като разбърквате сместа през 30 минути.

Може да се добави плодово пюре или сок от портокал, за да добие плодов вкус.

2 коментара:

  1. Имам едно питане, някои знае ли откакво се прави течната сметана? И другият ми въпрос е какъв вид ползвате?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз лично предпочитам заквасена сметана (ползвах на Бор-Чвор, че Данон не е подходящ за нашия проблем).
    За течната сметана - бива млечна (от краве мляко) и растителна, от растителни мазнини - палмово/кокосово масло и казейн, стабилизатори и подсладители. Факта, че растителната издържа без хладилник е доста притеснителен за мен.

    ОтговорИзтриване