петък, 1 април 2011 г.

Пандишпан с ябълки



-1 ч.ч.захар
-1 ч.ч. брашно -безглутеново
-4 яйца
-1 ванилия
-1 ч.л бакпулвер
- канела
- лимон -лимонова кора
- орехи/по желание/
- бисквити - безглутенови

Ябълките се почистват от семките и се нарязват на тънки резенчета.Напръскват се леко с лимонов сок, за да не покафенеят, докато приготвяме пандишпановата смес.
Белтъците се разбиват с 3/4 ч.ч. захар до твърда пяна.
Жълтъците се разбиват с 1/4 ч.ч. захар, докато побелеят.
Съединяваме и двете смеси, като бъркаме дървена лопатка(или лъжица) много внимателно, за не спане пяната. Добавяме и ванилията, лимоновата есенция, брашното с бакпулвера.
Бъркаме бавно и нежно, докато не получим еднородна смес.

В намазнена и набрашнена тавичка нареждаме бисквитите и резенчетата ябълки. Ако не са много сладки, ги поръсваме с 1-2 ч.л. захар. Поръсваме ги и с канелата, и с орехите. Отгоре разпределяме пандишпановата смес. Заглаждаме я.
Слагаме да се пече в студена фурна и я пускаме на умерена температура.
Печем до суха клечка.
След изпичането обръщаме сладкиша и го поръсваме с пудра захар.
Мариета Йончева

Няма коментари:

Публикуване на коментар