Рецептата е за двама, т.е. доста малко количество. Може да се изпече в 2 малки формички (за мъфини или крем – карамел), за да стане по-дебел блатът. Аз използвах уж малка форма (18 см.), но пак стана доста тънък.
За блата:
65 гр. натурален шоколад
2 яйца
50 гр. пудра захар
60 гр. масло
1 с.л. млени бадеми
1 с.л. царевично брашно
щипка сол
За пълнеж:
100 мл. течна сметана
1 с.л. кристална захар
няколко листенца прясна мента
Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото и пудрата захар. Оставете да се охлажда. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците заедно с бадемите и царевичното нишесте добавете във вече охладения шоколад. Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол и внимателно ги разбъркайте с другата смес. Изпечете в намаслена форма или формички за около 12 минути в предварително загрята на 180º фурна. Оставете да изстине.
Разбийте сметаната със захарта и нарязаните на дребно листенца мента.
При печене блатът се издува, но като изстине спада и се образува лека вдлъбнатина, която напълвате със сметаната, украсявате с цели листенца мента. От себе си добавих и настърган шоколад за украса.
Бистра Здравкова
сряда, 13 април 2011 г.
Сладкиш „Савската царица”
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар